9 Ağustos 2015 Pazar

Güneydoğu ve Yahudi Lobisi

Güneydoğu sorununu çözmek için ülkemize gönderilen Amerika'nın BM Daimi Temsilcisi Moris Abram Yahudi lobilerinin en etkin isimlerindendir:
"Moris Abram, 1987-1989 yılları arasında B'nai B'rith'e başkanlık yapmıştır. Moris Abram aynı zamanda CFR üyesidir." (Mais qui Gouverne L'Amerique, Georges Virebeau, sf.58)
ABD Yahudi Komitesi'nin Başkanı Moris Abram'ın Güneydoğu sorununa bakışı da ilginçtir; Abram'ın görüşleri, Güneydoğu'nun parçalanması yönündedir. Moris Abram'ın bu düşüncelerine tepki sürerken, CIA-Ortadoğu Masası'ndan Güneydoğu sorununu çözmek için görevlendirilen kişinin Ellen Laipson olması da bir başka ilginç durumdur. Ellen Laipson'u incelediğimizde de Yahudi lobisinin önemli bir ismi ve tabii ki Yahudi olduğuyla karşılaşmaktayız. Laipson incelemelerini Güneydoğu'yla sınırlı tutmamış, Kuzey Irak'ta Kürt devletinin kurulması çalışmalarına da katılmıştır. BM ve ABD'nin gönderdikleri temsilcilerden de anlaşılacağı gibi bölgede oynanan oyunlar Yahudi lobisinin, dolayısıyla İsrail'in kontrolündedir.
Ufuk Güldemir 29 Mayıs 1992 tarihli Cumhuriyet gazetesinde Ellen Laipson'u şöyle anlatmaktadır:
"Adı, Ellen Laipson. Görevi, CIA'in bir numaralı Ortadoğu analizcisi. Misyonu, Kürt sorunu. Laipson uzun yıllar Kongre Araştırma Servisi'nin Dış Politika ve Ulusal Güvenlik bölümlerinde çalıştı. Kongreden ayrıldıktan sonra CIA'in 'Ulusal İstihbarat Görevlisi' oldu. Laipson Ulusal İstihbarat Konseyi'nin Ortadoğu ve Güney Asya bölümünün başına getirildi. ABD'nin bu bölgelerde ne tavır alması gerektiğini Başkan'a öneren raporları Laipson yazıyor. CIA'in ülke ajanlarından gelen bilgileri, ABD Dış İşleri Bakanlığı telgraflarını süzgecinden geçirdikten sonra örneğin 'Irak bölünmeli mi, bölünmemeli mi?' ya da 'Irak'ta bir Kürt devleti kurulması Amerika'nın çıkarlarına mı, değil mi?' gibi sorulara yanıt arıyor. Laipson'ın titri, 'Ulusal istihbarat Görevlisi'. CIA'de bu titri taşıyanların sayısı hayli az. Laipson'dan önce bu koltukta oturan kişi Graham Fuller idi. Laipson şimdi gizli bir görevle Türkiye'ye geliyor ve Irak'a da geçecek. Misyonu, Kürt sorunu. Laipson, bir musevi olarak gözlemlerini elbette kendi etnik süzgecinden de geçirecektir." (Cumhuriyet, 29 Mayıs 1992,Ufuk Güldemir)
İsrail yanlısı lobilerin Kürt sorununa "özel" ilgileri Laipson ve Abram'la sınırlı değildir. Güneydoğu'da daha önce de, emekli general Mossad ajanı Abraham Elfassy, Yahudi Dağıtım Komitesi adı altında çeşitli incelemelerde bulunmuştu. 23 Kasım 1992 tarihli Hürriyet gazetesinde Sedat Ergin Yahudi lobilerin Kürt sorununa özel ilgisini ise şu şekilde anlatmaktaydı:
"ABD'deki Yahudi Lobisi'nin en güçlü kuruluşu olan AIPAC'ın (American Israeli Public Affairs Commitee) Başkanı David Steiner, geçenlerde 'Little Rock'ta (Clinton'ın karargahı) pek çok adamımız var. Yeni yönetime adamlarımızı sokacağız" yolundaki sözlerinin yer aldığı teyp bandının basına yansıması üzerine istifa etmek zorunda kalmıştır.

AIPAC'ın 'adamları'ndan biri de Washington'un önde gelen Ortadoğu uzmanlarından Martin Indyk'tır. İlginçtir ki, ABD'nin saygın araştırma kuruluşlarından (Think Tank) Carnegie Endowment'ta geçen hafta düzenlenen ve 'Kürt Sorunu'nun' da ayrıntılı bir şekilde tartışıldığı 'Irak toprak bütünlüğünü koruyabilir mi?' konulu panelde en önemli müdahalelerden biri Martin Indyk'tan gelmiştir.
Washington'daki bir başka nüfuzlu araştırma kuruluşu, Washington Institude For Near East Policy'nin direktörü olan Indyk, ABD Yönetimi'nin Irak'ın toprak bütünlüğünü savunan geleneksel çizgisini eleştiren bir yaklaşımla 'Irak'ın toprak bütünlüğünü sorgulayan bir politikanın hatası ne olabilir ki?' diye sormuştur."

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder