9 Ağustos 2015 Pazar

Özel İlginin Ardındaki Faktörler

Tüm bu bilgileri inceledikten sonra, şu soru akla gelmektedir: ABD'deki Yahudi çevrelerin Kürtlerin durumuna gösterdikleri ilginin ardında yatan nedir? Ya da Kuzey Irak'taki Kürtlere silah yardımı yapılmasını savunan eski kongre üyesi Steve Solarz'ın Yahudi olması nasıl değerlendirilmelidir?
"Gerek doğu sınırlarını emniyet altına almak, gerek Bağdat'taki yönetimin dikkatini Arap-İsrail anlaşmazlığından uzaklaştırmak için Irak'ı zayıf tutmak, İsrail'in önceden beri uyguladığı stratejik bir güvenlik politikasıdır. Nitekim, İsrail'in 1970'li yılların ilk yarısında Kuzey Irak'taki Kürtleri ayaklanmaya teşvik amacıyla yürütülen programa, silah yardımı ve askeri danışman yollayarak katılması bu stratejik hedefin bir gereğiydi.

İsrail bu ülkenin çıkarlarını gözeten Yahudi çevrelerin, Washington'da görevi devralacak demokrat yönetim üzerinde önemli bir ağırlığa sahip olacakları aşikardır. Bu odakların özellikle Amerika'nın, Irak politikası üzerinde ne ölçüde etkide bulunacakları şimdiden ilgiyle izlenilmesi gereken bir konu olarak belirmektedir." (Sedat Ergin, Hürriyet, 23 Kasım 1992)
22 Mart 1993 tarihli Hürriyet gazetesinde Sedat Ergin Washington'daki Nevruz kutlamalarından bahsetmektedir:
"Nevruz kutlamaları Washington'daki Crystal City Sheraton Oteli'nin balo salonunda düzenlendi. Sahnede asılı duran Molla Mustafa Barzani'nin resmi, Barzani isminin manevi ağırlığını kuvvetli bir şekilde hissettirmekteydi. Gecenin sonuna doğru eğlence tam bir cümbüşe dönüştü. Halay çekenler arasında Kongre Danışmanları Musevi Lobisi'nin en güçlü örgütü AIPAC'ın eski direktörü Morris Amitay'da bulunuyordu." (Sedat Ergin, Hürriyet, 22 Mart 1993)
AIPAC Nevruz kutlamalarına neden katılmıştır? İsrail'in Barzani'ye katkıları dünya kamuoyu önünde artık o derece açıklıkla yapılmaktadır ki, eski AIPAC Başkan Morris Amitay Nevruz kutlamalarında halay çekmekten kaçınmamaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder